De 48-jarige man geboren Ossenaar en de 37-jarige man uit Tsjechië zijn als hoofdverdachten aangemerkt.

Start onderzoek
Het onderzoek, getiteld 26Bridport, is gestart op 21 januari 2021 door de Landerijke Eenheid en richt zich in op het binnen Nederland brengen van vuurwapens vanuit Tsjechië en/of Slowakije, het ombouwen van vuurwapens en het distribueren binnen Nederland van die vuurwapens.

Het misdaadsyndicaat dat omgebouwde vuurwapens vervaardigt en levert, heeft vermoedelijk meer dan duizend van deze vuurwapens verstrekt aan criminele groeperingen in Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Portugal, Zweden en Tsjechië. Om dergelijke wapenhandelaren voor de rechter te brengen, is een Taskforce opgericht bij Europol waarvan Nederland deel uitmaakt met Slowakije, België, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Aanleiding vormde de inbeslagname bij Hoek van Holland in maart 2020 van 22 vuurwapens verborgen in een pallet met potgrond in een vrachtwagen die op weg was naar het Verenigd Koninkrijk.

Doorzoekingen
In Nederland zijn dinsdag op vier adressen in Oss en een in Dinteloord doorzoekingen gedaan door de Dienst Landelijke Recherche. Er is beslag gelegd op vele gegevensdragers, een fors geldbedrag, vuurwapens, auto’s en een Harley Davidson. Op enkele adressen zijn speurhonden met hun geleider ingezet die gespecialiseerd zijn in het opsporen van digi, danwel wapens en munitie of explosieven of verdovende middelen. Ook is gezocht naar verborgen ruimtes.

Gelijktijdig vonden in Tsjechië in drie woningen, voertuigen en een garage doorzoekingen plaats. Bij deze doorzoekingen zijn telefoons, verpakkingen van vuurwapens, administratie een auto en een fors geldbedrag in beslag genomen. In Tsjechië zijn twee personen aangehouden. Zij zullen op enig moment worden uitgeleverd aan Nederland. Drie Nederlandse politiecollegae hebben ondersteuning geboden bij de doorzoekingen in Tsjechië. Collegae van Europol faciliteren daar bij het onderzoek naar aangetroffen gegevensdragers die in beslag zijn genomen.

Verdere aanhoudingen
Gerelateerd aan 26Bridport zijn eerder aanhoudingen verricht. Een 55-jarige man uit Oss zit sinds zijn aanhouding op 8 juni 2021 vast in Duitsland. Zijn voertuig werd door de Duitse politie staande gehouden en daarin is een partij vuurwapens aangetroffen. Ook een leverancier van vuurwapens is al eerder aangehouden. Dat was op 14 september 2021 in Slowakije. Het onderzoek is nog in volle gang en gaat verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.